Hva kjennetegner de beste meglerne?

Tips for boligselgere
mai 22, 2019
hva kjennetegner de beste megler

Stian Bruaas, Dalig leder W Eiendomsmegling

«De dyktigste meglerne forteller hva som må gjøres, selv om du som kunde ikke alltid er ening. En megler som kun sier det du ønsker å høre vil ikke oppnå de beste resultatene».

Hva kjennetegner de beste meglerne?

Er du opptatt av å velge en god eindomsmegler, men det er vanskelig å vite hva du skal se etter? Lese Stians lynkurs i hva som kjennetegner de beste meglerne.

Boligsalget står for tur, 100 spørsmål lurer og et stor økonomisk veiskille nærmer seg. Valg av megler kan enten gi deg store verdier eller koste deg mye. Her er tipsene til hva som kjennetegner de beste meglerne:

  • Gir et godt førsteinntrykk
  • Megleren er klar på hva som må gjørs for å oppnå gode resultater
  • Er god på kundekontakt og oppfølging
  • Megleren stiller forberedt allerede på befaring

I tillegg er det noen faktorer du bør være obs på når du velger megler, også mens salgsprosessen pågår. Du kan gjerne spørre megleren allerede på befaring hvordan megleren har tenkt å løse ulike scenarioer. Flere gode råd for hva kjennetegner de beste meglerne:

  • Meglere som ikke jatter med deg for å få oppdraget
  • Meglere som snakker med alle intressenter og ringer dem etter visning
  • Meglere som har en klar strategi for budrunden
  • Meglere som holder gode visninger

Ikke velg en megler som jatter med deg

Må du gi megleren instrukser eller har megleren en plan allerede fra start på hvordan boligen din skal selges?

De beste meglerne har salgsstrategien klar og vil gi råd til deg om hva som bør gjøres, selv om du nødvendigvis ikke enig. En megler som kun sier det du som kunden vil høre, vil mest sannsynligvis ikke klare å gi deg resultatene du betaler for. 

Viktig å snakke med alle interessenter

– Det er meglers jobb å kartlegge interessentene. Det er heller ikke alle som spør om det de lurer på, og da er det meglers jobb å snakke med den potensielle budgiveren, sier Stian.

Det er viktig å følge opp alle som henvender seg i forkant. Da får megler vite hva som er viktig for interessentene. En megler som ikke følger opp dette, vil miste potensielle budgivere.

Visning – Grunnlaget for en god budrunde

Visning er den viktigste arenaen som danner grunnlaget for en god budrunde, så lenge visningen holdes riktig.

Interessenters spørsmål kan være en gullgruve for deg som selger.  De fleste som stiller spørsmål ønsker å få svar på noe som er vesentlig for dem når de skal kjøpe bolig.  Kanskje akkurat det ene spørsmålet kan være en direkte salgsutløsende faktorer for interessenten som nå ble om til en budgiver. 

Gjennomføring av budrunden

De beste meglerne har i løpet av visningen fått klare formeninger om hvilke interessenter boligen vil være aktuell for. Megleren har også gode rutiner på hvordan oppfølgingen bør gjennomføres.

– Det viktigste er at alle interessenter blir ringt, og ikke kun får en melding. Det kan selvfølgelig skje at megler ikke får tak i interessenten, men hovedregel hos oss er at alle interessenter skal ringes etter vising, sier Stian.

Ved å ringe kan megleren avklare hvem som er interessert i boligen, og hvem som ikke er det. Samtidig kan megleren avklare hvorfor interessentene eventuelt ikke vil legge inn bud. 

Stian Bruaas

«Ved å ringe interessenten kan vi avklare om de vil legge inn bud eller ikke. Hvis de ikke ønsker å by, er det viktig at vi finner ut hva som er årsaken til det»

Hva kjennetegner de beste meglerne?

Kan alle meglere oppnå en like god pris for din bolig?

– Det er enkelt når budene renner inn av seg selv og det kun handler det om å registrere og melde budene ut i tide. Dette klarer nok alle, mener Stian.

– Det er viktig at megleren har en strategi klar når budrunden stopper opp. Hva gjør megleren når en budgiver er usikker på om de skal by videre? Spør megleren din allerede på befaring, råder Stian deg til.

Hva gjør megler hvis det ikke kommer bud?

Spør gjerne megleren allerede på befaringen hva som gjøres når budene stopper opp eller det ikke kommer noen bud i det hele tatt.

Har ikke megleren et klart svar på dette når du spør, har megleren mest sannsynligvis ikke et godt svar når en budgiver sier de ikke ønsker å legge inn flere bud heller.

Svarer megleren deg overbevisende nok til at du selv kunne vurdert å by videre dersom du først var usikker, eller forsøker megler etter beste evne å si noe fornuftig der og da?

Hva du sitter igjen med etter salget kan fort skille mellom salg 0- flere hundre tusen kr ved valg av megler. Spørsmålet du bør stille deg er om du tør å satse pengene dine på en megler som ikke svarer bra nok overfor deg?

Hør alltid med flere meglere

– Jeg anbefaler å avtale møte med 2-3 ulike meglere, før du bestemmer deg. Spør deg selv følgende: Hvis alle meglerne hadde kostet det samme, hvem ville jeg da valgt, og hvorfor? sier Bruaas.

Tilbudene fra de ulike meglerne vil ofte variere, både i pris og innhold. Noen opptatt av hva det koster å velge de ulike meglerne og legger mindre vekt på innholdet. Du som selger bør være klar over hvilken risiko det kan innebære.

– Spørsmålet mitt er om du som selger vil risikere å gamble din potensielle opptjente verdi på en megler som ikke gjør en skikkelig innsats? Mitt råd til deg som skal selge bolig er å velge den megleren du tror vil gjøre den beste jobben, ikke avhengig av pris, avslutter Stian.