Tipsene som hjelper deg i budrunden

Tips for boligselgere
juni 14, 2019
Dette er tipsene som hjelper deg i budrunden

Benjamin Bødtker

Det er noen faktorer du bør tenke over før du går inn i kampen om boligen. Kjenner du til disse «triksene» kan du sikre deg et godt kjøp eller komme deg unna dårlige betingelser

Tipsene som hjelper deg i budrunden

Du har funnet boligen du vil kjøpe, og nå står selve budrunden for tur. Dette er meglerens tips for å hjelpe deg å vinne budrunden.  

Kjøp og salg av boliger er en av de største investeringene de fleste gjør i løpet av livet. Har du tenkt over hvor mye utfallet av en budrunde kan påvirke økonomien din? Mens budrunden pågår er det lett å ta forhastede beslutninger. Dette er tipsene som hjelper deg i budrunden:

  • Lese salgsoppgaven nøye
  • Bruk tiden godt på visning
  • Kontakt megleren hvis det er noe du er usikker på
  • Ha finansieringen på plass
  • Finn ut hvor mye du er villig til å by for boligen på forhånd

I tillegg er det noen faktorer du bør tenke over for du hiver deg inn i kampen om boligen. Kjenner du til disse tipsene som hjelper deg i budrunden, kan du gjøre et godt kjøp eller komme deg bort fra dårlige  betingelser, sier Benjamin.

  • Legg inn realistiske bud, ikke begynn for lavt
  • Ikke vent for lenge med å legge inn bud, du risikerer at flere får mulighet til å by
  • Sett deg et pristak før budrunden starter
  • Bruk forbehold taktisk
  • Spør megleren hva som skal til for å komme til en enighet

Hvilken bolig byr du på og hvordan er markedet du byr i?

Kjøper du bolig i et tregt eller hett marked? Er boligen en investering eller et impulskjøp? Skal du bo i boligen selv eller leie ut? Hvor lenge ser du for deg å bli sittende med eiendommen?

Disse faktorene kan påvirke økonomien din og være avgjørende for hva du bør by for boligen. Sett deg derfor nøye inn i hva du byr på, råder Benjamin deg til.

Hvilken taktikk bør du bruke i budrunden?

Er det flere budgivere bør du ha en annen taktikk enn om du er den eneste som byr.  – Det kan være greit å vite hvor mange du byr mot, sier Benjamin.

Er det mange som er interessert i boligen og du legger inn et for lavt bud, kan det være fort gjort at andre budgivere henger seg på. Da er budrunden i gang, og du risikerer at prisen på boligen går opp.

Dette er tipsene som hjelper deg i budrunden

Når bør du legge inn bud?

Er du interessert i boligen, er det lurt å legge inn bud tidlig. Ofte venter interessenter på svar fra banken om finansiering er i orden før de kan legge bud. Har du finansieringen på plass er det derfor ikke nødvendigvis lurt å vente, sier Benjamin.

– Vi ser stadig at noen velger å avvente for å se om andre legger inn bud først. Å vente øker risikoen for at noen som ikke kunne blitt med i budrunden tidligere på dagen nå har mulighet til å legge inn bud. 

– Som budgiver kan du risikere å måtte betale mer eller miste boligen som du kanskje hadde fått aksept på om du hadde vært tidligere ute, til en billigere penge. 

– Det  er også lurt å sette seg et pristak. Mange budgivere angrer i etterkant på at de ikke ga litt mer. Det er kjipt å miste boligen til budgiveren som ga 10 000 kr mer enn deg. Setter du et pristak før du legger inn bud, slipper du å angre i etterkant, sier Benjamin.

Forhold, kan gi deg boligen uten høyest pris

Noen ganger er det ikke bare penger du forhandler i en budrunde. Ved kjøp og salg av bolig har vi noe som heter forbehold. Forbehold er en betingelse for salg. Dette kan være forbehold om finansiering, hvitevarer som er inkludert eller en bestemt overtakelsesdato.

Forbehold kan oppfattes som en hake ved budet, kan også gi deg aksept på boligen selv om du ikke har det høyeste budet.

– Et godt tips kan være å bruke forbehold taktisk hvis du ikke har mulighet for å by høyere, men samtidig vet du at boligen må selges fort, sier megleren.

Overtagelsesdato

Dette er den dagen du overtar boligen. Overtakelsesdato er noe som kan sikre deg boligen, selv om du ikke har det høyeste budet. Tenk derfor på hvor fort du kan overta boligen når du legger inn budet.

Hvem har best betingelser?

Tenk deg at selger ønsker en rask overtagelse og det høyeste budet har et forbehold om overtakelsen 3 måneder frem i tid. Det nest høyeste budet er på 10 000 kr lavere, men  har en overtakelsesdato om 4 uker.  Da er det veldig enkelt å velge budet som var litt lavere, men med bedre betingelser for selger, sier den megleren.

Hvor raskt kan du overta?

Det kan fort bli tidkrevende eller dyrt for selger å betale på to lån, dobbel strøm og stell av eiendom eller lignede. Spør megler om hva som skal til for at ditt bud skal bli akseptert, råder Benjamin deg til.