Dette du bør du tenke på før du skal selge bolig

Tips for boligselgere
juni 18, 2019
Dette bør du tenkte på før du selger bolig.

Hva vil du oppnå med salget? Er målet å få den høyeste prisen for din bolig? Da er det noen kriterier som er helt avgjørende.

Markus Håland

Eiendomsmegler og partner,
W Eiendomsmegling

Blir du stresset av tanken på å selge bolig? Lurer du på hva du bør gjøre i boligen før salget? Dette bør du tenkte på før du selger bolig.

Kjøp og salg av bolig er en stor investering som påvirker privatøkonomi din. Det er lurt at du bestemmer deg i forkant av salgsprosessen for hva som er viktig for deg å oppnå med boligsalg. 

– Er målet å få den høyeste prisen? Da er det noen kriterier som er helt avgjørende for resultatet, ifølge Markus Håland.

En dyktig eiendomsmegler vet hvilke investeringer som lønner seg. Det handler ikke om å bruke mye penger, men om å planlegge. Gjøre små grep for å oppnå det beste resultatet.

Dette mener Markus du bør tenkte på når du skal selge bolig:

  • Når skal du starte salgsprosessen?
  • Hvordan klargjøre boligen
  • Bør du ha en lettere oppussing?
  • Har du og megler en plan på boligpresentasjonen?
  • Tenk over hvor viktig det er for deg å få solgt boligen
Dette bør du tenkte på før du selger bolig.

Markus Håland

Start boligsalgsprosessen tidlig slik at du får god tid til å forberedt salget. Gode resultater lønner seg.

Start boligsalgsprosessen tidlig

Det er lurt å begynne salgsprosessen tidlig, slik at du har tid til å gjennomføre nødvendige grep i boligen. Da vil du ikke bli fristet til å ta snarveier for å få annonsert boligen så fort som mulig.

– Å gjøre klargjøringen halvveis kan gå utover hva du får igjen for boligen når den selges. Ønsker du høyest mulig pris? Ikke ta snarveier, gjør arbeidet skikkelig, anbefaler Markus.

Hvorfor klargjøre boligen?

Har du tenkt på hvordan skal du få så mange som mulig til å ville se på akkurat din bolig ? Eller hva som skal til for at kjøper har lyst til å bo der selv? Husk at hvis kunder ikke syns boligen din vekker interesse, så legger ikke kunden merke til den heller. De ser videre og velger heller en annen bolig.

Hvordan boligen din fremstår for andre er avgjørende for prisen budgiver er villig til å gi. Derfor kan små justeringer i boligen bidra til en vesentlig forskjell i prisen du får. Hvem ville vel ikke tjent litt ekstra penger på boligsalget, slik at du kunne nedbetalt lån, reist på ferie eller kanskje fått noen ekstra sparepenger?

Dette bør du tenkte på før du selger bolig.
Det er stor forskjell på hvilket intrykk intressenter får av presentasjoen av boligen.

Boligen din bør se presentabel ut

Husk at feil i boligen, som uferdig arbeid eller slitasje, fort kan gi et negativt inntrykk til potensielle kjøpere. Dette kan resultere i færre på visning, lavere bud eller i verstefall ingen bud i det hele tatt.

Små tiltak kan gjøre mye. Er det lenge siden du tok et strøk med maling innvending? Er gulvet slitt? Er kjøkkenfrontene gamle? Bytt det. Ser bakgården overgrodd ut? Gjør noe med det. Ofte er det ikke så mye arbeid som skal til, men det kan fort lønne seg når budrunden pågår. 

Det kan være lurt å huske på at det ikke lengre er du som skal bo i boligen. De som kommer på visning skal kunne forestille seg sitt nye liv der, ikke bo i ditt gamle. Gå derfor for nøytrale løsninger som passer til mange. 

Legg en plan sammen med megleren din

Alle boliger trenger en egen strategi for boligsalget. Flinke meglere vet hva som er smart å gjøre i salgsprosessen. Da viktig at du som kunde er åpen for de rådene megleren din kommer med.

Hvordan er det å bo i boligen som skal selges? Du som boligeier kjenner boligen godt. Hva tenker du er de viktigste kjøps argumentene for boligen? Tenk over hvorfor likte du å bo der og hva som gjorde at du kjøpte boligen? Ta dette opp med megleren din. 

Mange selgere glemmer å tenke på kostnaden ved å ikke få solgt 

I noen tilfeller gjennomfører ikke selger klargjøringen  av boligen 100%.  ofte blir resultatet at kunden ikke få solgt, de bytter eiendomsmegler og annonsen trekkes fra nett. Tiden går.

 Har du husket å tenkte på salgsgaranti oppi alt som må gjøres?

Det kan fort bli dyrt å ikke få solgt boligen

– Våre meglere har tatt over flere oppdrag der selger ikke får solgt, og deretter solgt etter 1. nye visning til svært gode priser. Da vi kom i gang, la jeg en plan sammen med selger på hvilket tiltak som burde gjøres, sier Håland.

Mange er dessverre ikke villige til å gjøre det 100% før de har erfart at det å ta snarveier ikke alltid fungerer. Ikke gå i samme fellen, råder Markus deg til.