
Benjamin Bødtker.
Kjenner du til disse «triksene» kan du sikre deg et godt kjøp eller komme deg unna dårlige betingelser.

Du har funnet boligen du vil kjøpe, og nå står budrunden for tur. Dette er meglerens tips til budrunden.
Kjøp og salg av bolig er en av de største investeringene de fleste gjør i løpet av livet. Når budrunden pågår er det lett å ta forhastede beslutninger. Utfallet av en budrunden kan påvirke økonomien din. Dette er tipsene som hjelper deg i budrunden:
- Les salgsoppgaven nøye
- Bruk god tid på visning
- Kontakt megleren hvis det er noe du er usikker på
- Ha finansieringen på plass
- Finn ut hvor mye du er villig til å by for boligen på forhånd
I tillegg er det noen faktorer du bør tenke over før du hiver deg inn i kampen om boligen.
– Kjenner du til disse tipsene som hjelper deg i budrunden, kan du gjøre et godt kjøp, eller komme deg bort fra dårlige betingelser, sier Benjamin.
Benjamins tips:
- Legg inn realistiske bud, ikke begynn for lavt
- Ikke vent for lenge med å legge inn bud, du risikerer at flere får mulighet til å by senere
- Sett deg et pristak før budrunden starter
- Spør megleren hva som skal til for å komme til en enighet
Hvilken bolig byr du på og hvordan er markedet du byr i?
Kjøper du bolig i et tregt eller hett marked? Er boligen en investering eller et impulskjøp? Skal du bo i boligen selv eller leie ut? Hvor lenge ser du for deg å bli sittende med eiendommen?
Disse faktorene kan påvirke økonomien din og bør være avgjørende for budet. Sett deg derfor nøye inn i hva du byr på, råder Benjamin.
Hvilken taktikk bør du bruke i budrunden?
Er det flere budgivere bør du ha en annen taktikk, enn om du er den eneste som byr.
– Det kan være greit å vite hvor mange du byr mot, sier Benjamin.
Er det mange som er interessert i boligen, og du legger inn et for lavt bud, risikerer du at andre budgivere henger seg på. Da er budrunden i gang, og prisen på boligen kan gå opp.

Når bør du legge inn bud?
Er du interessert i boligen, er det lurt å legge inn bud tidlig. Ofte venter interessenter på svar fra banken sin om finansiering er i orden, før de kan legge inn bud. Har du finansieringen på plass, er det ikke nødvendigvis lurt å vente, sier Benjamin.

– Vi ser stadig at noen velger å avvente for å se om andre legger inn bud først. Å vente øker risikoen for at budgivere som ikke kunne bli med i budrunden tidligere på dagen, nå har mulighet til å legge inn bud, sier Benjamin.
– Som budgiver kan du risikere å måtte betale mer, eller miste boligen som du kanskje hadde fått aksept på, hvis du hadde vært tidligere ute, til en lavere pris, forteller Bødtker.
-Jeg anbefaler også å sette et pristak, slik at du ikke lar deg ukritisk rive deg med i en budrunde. Likevel kan det i noen tilfeller være «riktig» å gå over pristaket sitt, så lenge finansieringen tillater det, fortsetter Benjamin.

Overtakelsesdato
Dette er den dagen du overtar boligen. Overtakelsesdato kan være utslagsgivende for å sikre deg boligen, til tross for at du ikke har det høyeste budet. Vurder hvor tidlig du kan overta boligen når du legger inn bud.
Hvem har best betingelser?
Tenk deg at selger ønsker en rask overtagelse og det høyeste budet har et forbehold om overtakelsen 3 måneder frem i tid. Det nest høyeste budet er på 10.000 kr lavere, men budet har en overtakelsesdato om 4 uker. Da er det enkelt å velge budet som var litt lavere, men med bedre betingelser for selger, sier Benjamin.
Hvor raskt kan du overta?
Det kan bli tidkrevende eller dyrt for selger å betale på to lån, dobbel strøm og stell av eiendom eller lignede. Spør megler om hva som skal til for at ditt bud skal bli akseptert, avslutter Benjamin.