Slik får du egenkapital til bolig

oktober 9, 2019

OLE JONNY K.HOLSEN

Mange syns det er vanskelig å spare opp egenkapital. Her gir Ole Jonny deg sine beste sparetips. Slik får du egenkapital til bolig.

Ole jonny
Ole Jonny K. Holsen, Slik får du egenkapital til bolig.

Vil du inn på boligmarkedet, men syns det er vanskelig å spare opp nok penger? Slik får du egenkapital til bolig.

Det er ikke enkelt å spare opp til sin første bolig. Lurer du på hva egenkapital er eller hvor mye egenkapital du trenger? Ole Jonny K. Holsen gir deg sine beste sparetips for hvordan du kan komme deg inn på boligmarkedet.

Hva er egenkapital og hvor mye egenkapital trenger du?

Egenkapital er penger du stiller med selv ved kjøp av bolig. Når du skal kjøpe bolig må du som hovedregel ha 15% av det boligen koster i egenkapital for å kunne låne resten i banken.

En enkel måte å regne ut hvor mye du kan låne, er å ta beløpet du har spart opp og dele på 0,15. Summen er det boligen din kan koste. (PS. Alle lånesaker er individuelle. Ta kontakt med banken din for å få ditt konkrete beløp).

Eksempel:

Du har spart opp 300 000 kr / 0,15 = 2 000 000 kr.

Det betyr at du kan kjøpe bolig for 2 000 000 kr.

Vanskelig å spare opp nok egenkapital?

Mange syns det er vanskelig å spare opp egenkapital. Her er noen smarte tips til hvordan du kan begynne å spare.

BSU

Du kan spare inntil 25.000 kr i året i BSU, og det maksimale beløpet på kontoen kan totalt være 300.000 kr. Når du sparer i BSU får du 20 % skattefradrag på årets innskudd, opptil 5.000 kr Samtidig får du svært god rente frem til du er 34 år. 

Det betyr egentlig:

Klarer du å spare 2.083 kr på BSU kontoen din i måneden, vil du ha 25.000 kr mer i egenkapital når året er omme. I tillegg får du 20% skattefradrag på det du har spart opp. Det betyr at du får 5.000 kr i skattefradrag. Sparer du skattefradraget på 5.000 kr vil du tilsammen ha spart 30.000 kr på et år som ekstra egenkapital til boligdrømmen din. 

Har du 30.000 kr mer i egenkapital utgjør dette 170.000 kr ekstra som du kan låne i banken. Med de 30.000 kr du har spart og de 170.000 kr ekstra du får låne, har du plutselig 200.000 kr mer å kjøpe bolig for, enn hva du ville hatt uten å spare i BSU. 

slik får du egenkapital til bolig

Med en BSU konto trenger du ikke spare å et fast beløp i måneden, men det kan være lurt. Du får svært god rente på sparepengene som står på BSU kontoen din frem til du er 34 år.

BSU 2

Du har fylt opp BSU – kontoen din, men du har mer penger til overs? Da kan du sette dem inn på BSU 2. BSU 2 er en ekstra boligsparing som gir god rente for deg under 34 år.  

BSU 2 gir deg mye av de samme betingelsene som vanlig BSU, men du får ikke ekstra skattefradrag på BSU 2. Du kan spare maksimalt 30.000 kr i året og opp til 200.000 kr med god rente, men dette kan variere etter hvilken bank du sparer i. 

– Et lite ekstra tips er å sjekke opp i hva andre banker kan tilby deg. Finn gjerne ut hvor høy sparegrense din bank har på BSU 2 før du oppretter spareavtale. Hvor mye du kan spare i BSU 2 kan variere fra bank til bank, legger Ole Jonny til. 

Småsparing / Mikrosparing

Mikrosparing eller småsparing er også en god måte å spare på. Småsparing fungerer slik at hver gang du trekker kortet eller gjør en transaksjon, så vil et beløp du selv har bestemt bli satt over til en sparekonto.

Hvis du velger et lite beløp, så vil du spare penger nesten uten at du merker det selv. Over tid vil dette kunne utgjøre en god del penger som kan komme godt med når du er på boligjakt, eller i en budrunde.

Gå igjennom forbruket ditt

Har du et bevisst forhold til hvordan du bruker inntekten din? Et lurt tips er å lage et budsjett med en oversikt over hvilket inntekter du har, hvilket faste kostnader i måneden, samt variable kostander, forteller Ole Jonny.

Oversikten bør inkluderer bokostnader, faste utgifter, transportkostnader, mat, klær og diverse annet. 

Lager du et månedlig budsjett vil du ha større kontroll på hvor mye penger du har og hva du egentlig bruker pengene dine på. Det vil bli enklere å finne ut hvor mye du har råd til å spare i måneden. Kanskje er det er en del poster du kan endre på for å ha mer penger til overs?

Fondsparing

Har du prøvd fondsparing før? Fondsparing er en svært gunstig måte å spare penger på, men sett deg inn i hvilket fond du velger å spare i.

Fondsparing kan gi deg høyere avkastning enn hva du ville fått ved å kun ha pengene stående i banken, men med noe høyere risiko. Før du starter med fondsparing bør du gå gjennom økonomien din for å finn ut hvor mye penger du har råd til å investere, råder Ole Jonny deg til.

Det vil forekomme svingninger i markedet som gjør at kapitalen du setter inn vil kunne endre seg. Både til lavere, men også høyere verdi. Skal du investere i fond, bør du har et langsiktig perspektiv for å få en god avkastning. 

Men hva er egentlig et fond?

Et fond er en kollektiv investering der mange fondsparere går sammen om å plassere pengene sine i verdipapirmarkedet. Det er flere forskjellige typer fond, med ulik grad av risiko.

Du kan for eksempel kjøpe andeler i et aksjefond. Da kjøper du eierandeler i mange ulike selskaper. Hvor mye penger du vil investere bestemmer du selv.

Fondet har en profesjonell forvalter som styre investeringene, slik at du kan få best mulig avkastning. Det betyr at du som velger å spare i fond ikke trenger å kunne så mye om kapitalforvaltning eller å gjøre noe aktivt selv, men det er lurt å følge med på verdiene dine. De fleste banker tilbyr fondsparing, men det er også andre aktører på markedet du benytte deg av.

Følg med neste onsdag! Da kommer oppfølgeren til denne artikkelen. Vi gir deg smarte tips til hvordan du kan komme deg inn på boligmarkedet UTEN oppspart egenkapital.

Har du spørsmål om kjøp eller salg av bolig?

Skriv til oss i chatten. Vi svarer deg uforpliktende.

Anbefalte artikler