La humla suse i Villa Sollien

oktober 7, 2022

I den sjarmerende blindveien i Landåslien med fredelig utsikt og kort vei til skole, barnehage og turterreng, ligger et vakkert hus i en vakker hage. Her kan små føtter løpe sikksakk mellom bærbusker og epletrær, eller leke gjemsel i husets mange rom. Nå er Villa Sollien er klar for nye opplevelser, med en ny familie.

Villa Sollien som ligger på Landås sentralt i Bergen, er over hundre år gammelt med en eiendom på over 930 kvadratmeter. Opprinnelig var det handelsborger A. Stokke som eide huset og lagde navnet. Stokke eide den gang en fetevarebutikk og solgte smør, ost og gode skinker. Dagens eier kjøpte huset i 1999 og har gjort vesentlige oppgraderinger av det vakre huset.

– Vi rehabiliterte og pusset opp hele huset da vi overtok, og har lagt ned mange timers arbeid i oppgraderingen for å få et hus vi kunne leve og trives i, forteller hun.

Nå går imidlertid ferden videre, og den attraktive boligen er lagt ut for salg.

Da dagens eier fikk se at Villa Sollien var til salgs, var hun ikke sen om å komme seg på visning. Hun hadde sett på huset i mange år og så for seg at familien ville trives der. Hun tok med mannen på visning, men det de så var et hus som stod til nedfall. Tidligere naboer fortalte at det hadde vært fint og velholdt når Stokke bodde der, men at de nå så for seg at det skulle rives. Det var barnebarna til Stokke som skulle selge, og de ønsket at de som skulle kjøpe huset skulle bo der og ikke rive huset. Familien flyttet raskt inn og startet jobben med å renovere.

Estetisk innredning i tråd med husets historie

Da familien overtok huset valgte de å gjøre grundig arbeid. Hele huset ble kjemisk behandlet, isolert og fikk ny kledning, nye vinduer, nytt elektrisk anlegg og nye innvendige gipstak. Gamle ovner og kaminer er erstattet med rentbrennende peis i stuen og en ovn på kjøkkenet. Innredningen er estetisk, lys og pen, med naturlige farger og fremstår som varm og innbydende. Utenfor er det lagt belegningsstein på gårdsplass og i utkjørsel foran den doble garasjen.

– Jeg er begeistret for gamle koselige hus og vi gjorde bevisste valg når vi beholdt gamle dører, listverk og spesiallagde vinduer. På kjøkkenet valgte vi fronter som passet inn i huset. Vi har rehabilitert med den gamle stilen, men med moderne komfort, forteller dagens eier.

Noe familien er ekstra glad i er julen i det fine, ærverdige huset. Under det høye taket er det god plass til et stort juletre som fyller rommet mot terrassedøren og setter stemningen i hele desember. Når godluktene siver igjennom rommene og huset pyntes med røde hjerter og smånisser, blir det jul i huset.

Ibsens ripsbusker og andre buskevekster

Villa Sollien har en hage du bare kan drømme om. Med sol fra morgen til kveld på sommeren, og fra ca. kl. 13:00 til 15:30 vinterstid er det lett å nyte dagene på egen eiendom. Den nybygde terrassen rett utenfor stuedøren har i mange år vært samlingspunkt for både  frokost, middag og hyggelig sammenkomster for familien på seks. Mesteparten av tomten er opparbeidet med bøkehekk, plen, trær og busker. Blant annet epletrær, plommetrær, rips- og solbærbusker, og dagens eier forteller at hjemmelaget eplecider, ripsgelé og rabarbrapai har fått ben å gå på oppigjennom årene.

– Det har vært mye bær og frukt i hagen også tidligere, men handelsmann Stokke var nok redd for at noen skulle stjele godsakene hans. Da vi flyttet inn var det faktisk piggtrådgjerde rundt hagen. Noe av det første vi måtte gjøre da vi flyttet hit, var å fjerne dette da vi ikke ville at ungene skulle leke for mye i hagen før dette var tatt vekk. 

Nabobarn og gode venner har hatt mye kos og glede i den fine hagen i blindveien, og de fire barna som har vokst opp her har hatt det fint.

– Ja, de har klatret i busker og trær hele livet og er vokst opp med å hoppe på trampolinen og kose seg i hagen. Det er jo den største hagen i området, så det har vært mange glade barnestemmer her alle disse årene.

Generasjonsskifte

I tillegg til å bo i en rolig blindvei, har beboere i Landåslien kort vei til buss, skole og barnehage i tillegg til gode turmuligheter. Det går to stier som tar deg rett opp til Landåsfjellet med spektakulær utsikt og bade- og teltmuligheter. I tillegg kan man gå opp på Landåsfjellet og Ulriken fra Montana eller toppen av Øvre Sollien. I gaten bor det en blanding av flere som har bodde her i mange år, samt nye barnefamilier som har flyttet til de seneste årene.

– Det er ingen støy og veldig trygt å leke i området. Selve huset har sjarm, sjel og mange spennende kriker og kroker å leke i. Utleieleiligheten i kjelleren har gitt en fin inntekt i årene som har gått. Nå som våre barn er blitt voksne og flyttet ut, så håper jeg kanskje nye barnestemmer snart fyller hus og hage, og at en ny familie kan leve gode dager her, avslutter eier.

Se flere bilder fra Villa Sollien:

Ønsker du å lese mer om boligen eller melde deg på visning?

Trykk for å gå til boligannonsen.

Anbefalte artikler