
Markus Håland, Daglig leder W Eiendomsmegling Bergen Sentrum.
«De dyktigste meglerne forteller hva som må gjøres, selv om du som kunde ikke alltid er enig. En megler som kun sier det du ønsker å høre, vil ikke kunne oppnå de beste resultatene».

Syns du at det er vanskelig å vite hva du skal se etter når du velger eiendomsmegler? Markus gir deg et lynkurs i hva som kjennetegner de beste meglerne.
Boligsalget står for tur, tankene flyr og et stort økonomisk veiskille nærmer seg. Valg av megler kan enten gi deg store verdier, eller koste deg mye. Her er tipsene til hva som kjennetegner de beste meglerne:
- Gir et godt førsteinntrykk
- Stiller forberedt allerede på befaring
- Er klar på hva som må gjøres for å oppnå gode resultater
- Er god på kundekontakt og oppfølging
Har du vært på boligjakt tidligere? Tenk gjennom hvilke opplevelser du hadde av meglerne du møtte på ulike visninger. Gjorde alle en like god jobb?
Var det noe du som interessent reagerte negativt på, og fikk dette konsekvenser for selgeren? Tror du selgeren var klar over den dårlige opplevelsen du hadde med megleren deres?
Hvordan har du tenkt å forsikre deg om at interessenter på din bolig ikke får samme negative opplevelse? Spør megleren allerede på befaring hvordan megleren planlegger å løse ulike situasjoner.
Dette anbefaler Markus deg å være obs på for å velge riktig megler:
- Ikke jatter med deg for å få oppdraget
- Holder gode visninger
- Snakker med alle intressenter og følger dem opp fortløpende (ikke bare på sms!)
- Har en klar strategi for budrunden
Ikke velg en megler som jatter med deg
De beste meglerne har strategien klar, og vil gi råd til deg om hva som bør gjøres, selv om du nødvendigvis ikke er enig. En megler som kun sier det megleren tror du vil høre, vil sannsynligvis ikke klare å gi deg det beste resultatet.

Viktig med oppfølging og kunnskap
– Det er meglers jobb å kartlegge interessentene. Det er ikke alle som spør om det de lurer på, og da er det meglers jobb å snakke med de potensielle kjøperne, sier Markus.
En megler som ikke følger dette opp, vil miste potensielle budgivere. Du har kanskje selv opplevd å ikke bli fulgt opp? Èn ekstra budgiver kan fort være verdt kr 50.000,- til 200.000,-.

Visning – Grunnlaget for en god budrunde
Visningen er den viktigste arenaen. Den danner grunnlaget for en god budrunde, så lenge visningen gjennomføres riktig.
Interessenters spørsmål kan være en gullgruve for deg som selger. De fleste som stiller spørsmål ønsker å få svar på noe som er vesentlig for dem når de skal kjøpe bolig. Et spørsmål kan være en direkte salgsutløsende faktor for interessenten, som nå ble til en budgiver.

Gjennomføring av budrunden
De beste meglerne har i løpet av visningen fått klare formeninger om hvilke interessenter boligen vil være aktuell for. Megleren har også gode rutiner på hvordan oppfølgingen bør gjennomføres.
– Hos oss skal megler ringe alle interessenter, og ikke kun sende melding. Det kan selvfølgelig skje at megler ikke får tak i en interessent på første forsøk, men regelen hos oss er at alle interessenter følges opp helt til vi har fått en avklaring på hva de har bestemt seg for, sier Markus.
Ved å ringe kan megleren avklare hvem som er interessert eller ikke, og samtidig undersøke om megleren kan gjøre noe for at interessenten skal endre mening.
Markus Håland
«Ved å ringe interessenten kan vi avklare om de vil legge inn bud eller ikke. Hvis de ikke ønsker å by, er det viktig at vi finner ut hva som er årsaken til det»

Kan alle meglere oppnå en like god pris for din bolig?
– Det er enkelt når budene renner inn av seg selv og det kun handler om å registrere og melde budene ut i tide. Dette klarer nok alle, mener Markus.

– Det er nødvendig at megleren har en klar strategi for når budrunden stopper opp. Hva gjør megleren når en budgiver er usikker på om de skal legge inn bud? Dette bør du avklare med megler på forhånd, råder Markus deg til.
Hva gjør megler hvis det ikke kommer bud?
Spør gjerne megleren allerede på befaringen hva som gjøres når budene stopper opp eller det ikke kommer noen bud i det hele tatt.
Har ikke megleren et klart svar på dette når du spør, har megleren sannsynligvis ikke en god strategi når budgiver sier de ikke ønsker å legge inn flere bud.

Svarer megleren deg overbevisende nok til at du selv kunne vurdert å by videre dersom du først var usikker, eller forsøker megler etter beste evne å si noe fornuftig der og da?
Summen du sitter igjen med etter salget kan variere med flere hundretusener ved valg av megler. Spørsmålet du bør stille deg er om du tør å satse pengene dine på en megler som ikke svarer bra nok overfor deg.

Hør alltid med flere meglere
– Jeg anbefaler å avtale møte med 2-3 ulike meglere, før du bestemmer deg. Spør deg selv følgende: Hvis alle meglerne hadde kostet det samme, hvem ville jeg da valgt, og hvorfor? sier Håland.
Tilbudene fra de ulike meglerne vil ofte variere, både i pris og innhold. Noen er mest opptatt av hva det koster å velge de ulike meglerne og legger mindre vekt på innholdet og det potensielle resultatet. Du som selger bør være klar over hvilken risiko det kan innebære.

– En besparelse i forkant på noen tusen, kan fort ende opp med å koste deg det 10- dobbelte, dersom den tilsynelatende rimeligere megleren ikke leverer like godt, mener Håland.
– Det betyr ikke at dyreste alltid er best, men husk at megleren du velger er den som skal forvalte din opptjente verdi i boligen. Mitt råd til deg som skal selge bolig er å velge den megleren du tror vil gjøre den beste jobben, avslutter Markus.